2013. május 15., szerda

Bükkösd

Első céljaim egyike Bükkösd volt,az oka pedig egy egyszerű tábla a város határában ami az ottani ökoparkhoz irányítja az embert távolság megjelöléssel: 10Km. Az első napokban ez a táv -ami oda vissza ugye már egy húszas- távolinak tűnt hisz a tízes is csak többszöri megállás és víznyelés után volt teljesíthető.De nagyjából az ötödik alkalommal már ott álltam a község határában.Akkor jöjjenek a tapasztalatok.

Cserdi
Ahhoz,hogy eljussunk az úti célunkhoz először át kell kelnünk a hatos számú főúton.Ezek után az embernek szerencséje van használni a kistérség egyetlen biciklis útját,de ne örüljünk túl korán mert ez csak a helyi temetőig kényeztet minket.

Ezek után "hatalmas" vágta kezdődik a "hegyről" lefele és kb. három kilométernyi -átlagos minőségű és a hétköznap délutáni órákban átlag alatti forgalmú- kissé lankás út után jutunk el Cserdi nevű kétutcás településre.

Említésre sem lenne méltó,de mivel gyerekkori emlékek fűznek hozzá így egy kicsit sétálok a "Memory Lane-en".Nagyszüleim rendelkeztek szőlővel a településen anno és ennek következtében a nyári hónapok alatt rendszeres látogató voltam erre felé.Itt tanultam meg cseresznye fára mászni,itt fogtam a kezembe először rotációs kapát(mekkora paraszt) és itt tanított meg nagybátyám légpuskával lőni.De ez régen volt, azóta a településen a kisebbség van többségben.Ne értsetek félre nincs ezzel baj a legtöbb ház szépen rendben tartott,a polgármester is egy aranyember(tényleg nagyon korrekt arcnak tűnik) ,de még egy normális kocsma sincs.Emiatt tekerjünk is tovább gyorsan.

Helesfa
A cserdi-i dombról legurulva és a síneken átkelve (400m) már meg is érkezünk Helesfa nevű községbe amire nem is pazarolnám a szót,a későbbiekben egy másik utam során visszatérünk rá.

Bükkösd
A helesfai romos malmot magunk mögött hagyva pár perc tekerés után máris megpillanthatjuk -egy kis dombon ülve- a Bükkösd határát jelző táblát.Rögtön mellette a község temetője foglal helyet,ezzel is erősítve bennünk a "mi bizony vidéken járunk" érzést(De a pár száz méterre odébb legelésző gulya sem az a tipikus városi látvány).



Tovább haladva találkozunk a település büszkeségével a több mint 200 éves Jeszenszky-kastéllyal ami közvetlen a "főtéren" található a szintén hasonló korban lévő templommal és a kulturális élet központjául szolgáló Italbolt Vegyesbolttal.

Mivel a wikipedia szerint a községnek ezernél is több lakosa van azon sem csodálkoztam,hogy még fagylaltozó is akadt az utamba,viszont csalódott voltam mert a vegyesbolt korán zár(de amint lehet pótolom a hiányosságomat).Tovább növeli a település "jaj de szép hely ez" érzését a községen át csordogáló Okor vagy Bükkösdi-víz nevű kis patak.
És ,hogy ne csak a pozítív dolgokról essen szó: az átlagosnál nagyobb teherkocsi forgalom a közelben fekvő kőbánya miatt kicsit ront az összképen.De mivel ide is köt pár édes gyermekkori emlék(itt tanultam meg lovagolni,bár a helyet még nem sikerült lokalizálnom) és mert tényleg van egy kedves hangulata a helynek teljesen jó érzésekkel tekerek át rajta minden héten.A végére tartogattam az aduászt ami Bükkösdöt tökéletes turista célponttá tette az elmúlt években ez pedig az Ökopark. Sajnos személyes tapasztalataim még nincsenek, de a barátok és családtagok beszámolója alapján megéri a belépő árat,már aki érdeklődik az ilyesmi iránt(De lehet itt vadászni,vendégházat bérelni,enni,túrázni).Egyenlőre ennyi tudtam elmondani Baranya eme kis gyöngyszeméről...tekerjünk tovább!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése